TELUS World of Science - Edmonton


Model and Building information

The Space Sciences Centre with its early additions was certainly one of Edmonton's most unique structures. And then the latter addition went and turned it into a Spaceship towing a minimall.

Regardless, the model turned out well, although after it was nearly finished I realized that I had made a fairly major mistake. As you walk counterclockwise around the building from the south to the north, the elevation of the terrain increases significantly. The building matches this by having each of the radial segments slope up a few degrees, so that from the front to the back you gain 10 to 15'. It is similar to Wright's famous sloped galleries in the Guggenheim, although here the effect is less apparent.

The model doesn't have that sprial - partly because it would have made a complicated and polygon-heavy model significantly more complicated, partly because Google Earth doesn't actually include that change in terrain, and partly because I didn't think that anyone would notice.

0 comments: